Évkönyv visszhang

Kertész Attila

  Kedves István ! 

 Megkaptam a könyvet, nagyon szépen köszönöm. Példaértékűen nagyszerű kiadvány, mind tartalmában, mint elegáns kivitelezése miatt.

  Gratulálok, további sok-sok sikert kívánok NEKTEK, baráti szeretettel : Attila /Kertész/

    Külön köszönöm a küldőnek fáradozását ! (2021.01.24)

Józsa Mónika

Drága Stubi!

Nagy meglepetés volt ez a postán kapott ajándék. Egyrészt mert semmit nem hallottam az előkészületekről, másrészt mert hát igen gyönyörű kiadvány. Le vagyok nyűgözve. Őszinte gratuláció és minden elismerésrem, hogy ilyen terjedelmes, gyönyörű kiadványt sikerült összehoznotok a 40 év öszefoglalójaként. Egyelőre még nem sikerült végignéznem, de naponta lapozgatom. Persze irigykedem is kissé, hogy a galántai 60-as jubileum nem futotta ilyen szép kiadványra. Nálunk erre nem volt sem hajlandóság, sem munkás kapacitás. Végülis a 40 éves jubileumi koncertet még sikerült megtartani, vagy azt is bedarálta a virushelyzet?

A kórustagoknak egyelőre nem tudom kézbe adni a kiadványt, de befotóztam belőle néhány oldalt, és azt körímélben szétküldtem.

A kedves dedikációt pedig külön köszönöm. 

A következő 40 esztendőhöz pedig kívánok Neked mindenekelőtt jó egészséget, összetartó közösséget, az eddigihez hasonló töretlen lelkesedést és munkakedvet, hogy még sok-sok szép élménnyel, és zenével gazdagíthasd a Rádbízottakat. A kórusnak pedig sok sikert, örömteli koncerteket Isten dicsőségére, és mindannyiunk örömére.

Szeretettel:

Mónika /Józsa (2021.01.24)

Eckhardt Mária

Kedves István!

Tegnap  vettem kézhez a jubileumi évkönyveteket. Engedd meg, hogy szívből gratuláljak! Egyrészt a tartalmához, ami megmutatja, hogy milyen gazdag volt ez az elmúlt 40 évetek, másrészt ahhoz, hogy meg tudtátok csinálni ilyen gyorsan és ilyen elegáns kivitelben. Mi az 50 éves jubileumi kiadványunknak még mindig csak az anyaggyűjtésénél és rendezésénél tartunk, épp tegnap küldtem el egy nagy adag fotót Gupcsó Áginak, aki a főszerkesztő. Igaz, mi szeretnénk a könyvön kívül egy eléggé teljes adatbázist is összehozni a jelenlegi és volt tagok használatára, meg az OSzK-ba dokumentációnak, és képzelheted, hogy ötven év alatt mennyi minden történt. Szerintem a szerkesztőknek az lesz a legnehezebb, hogy ebből kimazsolázzanak egy könyvre valót – nektek pedig éppen ez sikerült! Köszönjük, hogy mi is benne vagyunk (ti is benne lesztek a miénkben, ez nyilvánvaló).

Arról még fogalmunk sincs, mikor lehet majd újra énekelni (nekünk nincs lehetőségünk templomban stikában énekelgetni, de nem is merném kockáztatni), és én bizony még attól is félek, hogy addigra lesz-e még használható kórusom. Eléggé sokan meglehetősen öregek vagyunk már, a férfiaknál pedig nincs utánpótlás sem. Az biztos, hogy az elmaradt jubileumi koncertet a régiekkel még össze fogjuk valahogyan hozni, de hogy utána van-e tovább, hát azt majd meglátjuk! Eredetileg egy koncertsorozatot terveztem, amiben lett volna néhány partnerkórusos rendezvény is, és benneteket is szerettem volna meghívni. És abszolút konkrét tervek voltak, dátumokkal (még elvben vannak is) weimari állandó vendégkarnagyunkkal, Jürgen Puschbeckkel, aki hozna  weimari fiútanítványokat is a koncert erősítésére… Azért még nem adtam föl, de egyre szkeptikusabb vagyok, miután már „harmadik hullámról” is beszélnek…

Mi eddig a férjemmel együtt megúsztuk, a vőnk (a Fesztivál Zenekar csellistája) októberben átesett rajta, szerencsére elég hamar rendbe jött. A lányom zenekarában (MÁV) épp most  vannak először betegek, egyszerre öten is – a lányom nincs köztük, de most még szabadban és maszkban sem találkozunk, biztonságból. Én azért kijárok, néha Istvánt is leviszem sétálni, hogy ne „hospitalizálódjék” teljesen a szobában,  bár az Oktogon környéke nem épp a jó levegőjéről híres…   

Még egyszer köszönöm a könyvet és szívből gratulálok! Címlapját és tartalomjegyzékét, meg a ránk vonatkozó oldalt e-mailben megosztom a kórussal, és magát a könyvet további átlapozás után elküldöm a Szerkesztő csapatnak, hátha néhány jó ötletet merítenek belőle!

Szeretettel üdvözöllek a dalostársakkal együtt:

Mária

Batta György

Kedves István, a könyv kiválóan szerkesztett, tartalmas, korrajz-kiegészítésnek is megfelelő olvasmány. Köszönöm, hogy én is szerepelhetek benne. Számomra  ez a kötet a te szervezői, művészi és közösségépítő munkád tükre. Isten áldjon érte!  Békés karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk mindnyájatoknak: B.GY.(2020.12.24)

Erdélyi Géza

Kedves István!

Köszönöm a szép, tartalmas könyvet. Nagyon jó, hogy megírtátok. Úgy ítélem meg a hozzájárulók szövegéből, hogy naplót vezethettek, mert olyan élénk és sajátos a mondanivalójuk, hogy 20 év eltelte után, pusztán emlékezetből, ilyet nem lehet megfogalmazni, még akkor sem, ha életre szóló élményben volt részük. . Örömmel tölt el, hogy hozzájárulhattam a kiváló Concordia Vegyeskar megismertetéséhez az Atlantióceán túlsó partján is.

Más. Arra kérlek, kutasd fel az esetlegesen fennmaradt forrásokat a Komáromi Munkásdalárda történetéről, ha még nem történt meg, Legyen az is számba véve kényszer-fővárosunk – Komárom — kulturális kincstárába. Tudomásom szerint az volt a legelső énekkar a mai Felvidéken. A Concordiához hasonlóan, kiváló volt a maga idejében.

Kérlek, küldd el a postacímedet, szeretném eljuttatni neked a két, utolsó megjelent könyvemet. Az elsőben publikált néhány tanulmány – közkívánalomra  — besorolást nyert az utolsóba is.

Isten áldásával, Géza (2021.02.9)

Erdélyi Ágnes

Kedves Szilvi – Sziszó!

Nagy örömmel vettem kézbe a Concordia Vegyeskar jubileumi könyvét!

Örülök, hogy a Te címed – a tavalyi Fábry Zoltán -díj miatt – megvan nekem, 

most egyszerűbb ide írnom, mint az István címe után nyomozni, bár valószínűleg azt is megtalálnám valahol…

A levelem Neki is szól!

Köszönöm szépen a postázást, a kedves dedikálást Istvánnak, 

és meleg szívvel gratulálok Mindnyájatoknak az elmúlt évtizedekhez!

Olyan igényes a könyv is, amilyen a teljes zenei és közösségi munkátok!

Most gondolom hasonlóan „hibernált” állapotban vagytok, mint mi itt Veszprémben,

azért nem nagyon csüggedünk, tervezünk folyamatosan, mindig újra és újra.

Vannak még nem elbeszélhető gondolataink is, de egy kicsit várjuk az idők jobbra fordulását.

Lehet, hogy hamarosan megint jelentkezem Nálatok,

addig is egészséget, sok türelmet és reményt kívánok az egész kórusnak 

és szeretve tisztelt Vezetőinek!

Üdvözlettel a Bakonyon innen: Erdélyi Ági (2021.02.09)

Márkusné Natter-Nád  Klára

Kedves István!

Már elmúlt egy hónapja, hogy Komáromból postám érkezett.

Gyönyörű könyvet kaptam NEGYVEN ÉV ÖSSZHANGBAN

és hozzá egy kedves dedikációt,  a CONCORDIA Vegyeskartól és KARNAGYÁTÓL.

Kedves István, nagyon köszönöm, hogy így megtiszteltek, köszönettel fogadom.

Remek összefoglalása a 40 évnek ez SZÍNES könyv. Tartalmában és kivitelében egyaránt, a legnagyobb elismeréssel szólhatok erről!

Gratulálok ahhoz a csodálatos, elhivatott munkához, amit a Felvidéki Komárom városában a Concordia Vegyeskar, a kiváló karnagy Stubendek István vezetésével a magyar kultúra érdekében évtizedeken át tesz. Világszerte hírét vitte ennek az Együttesnek, és ezen keresztül megismertette a Kárpát-medencében élők magas zenei kultúráját.

–       Mindnyájan köszönettel tartozunk ezért a nemes munkáért!

A bevezető Kodály idézetből ismétlek: „Kultúra. csak közösség terméke lehet.  … A közösség minden tagja kell, hogy érezze: ebben a munkában neki is van szerepe, ő rá is szükség van.”  – Nos ez érződik a könyv minden lapjából.

Elismerésem küldöm a közösség MINDEN TAGJÁNAK!

Elnézését kérem, hogy ilyen soká válaszolok, de az elmúlt évben nagy munkára vállalkoztam. Szőnyi Erzsébet Emlékére könyvet készítettem, sok-sok tanítványának, kollégáinak, tisztelőinek írásaiból összeállítva, halálának egy éves évfordulójának tiszteletére. (Mellékelem a borító és kezdő oldalakat.) A könyv januárba megjelent.

A Könyvbemutató a vírus miatt egyre jobban tolódik. 2021. június 28-án délután lesz a Pesti Vigadóban.

Szerdán 17-én este 7 órakor lesz egy riport a Bartók Rádióban. (Ma kaptam ezt a hírt.)

További eredményes, örömteli munkát kívánok,

sok szeretettel,

Márkusné Natter-Nád Klára (2021.02.12)

Erdmuthe Müller

( a karnagynő sajátkezüleg magyarul írt levele!)

Kedves István,

az értékes Concordia jubileum könyvnek, a megbecsülő és szeretetteljes szavaknak, melyeket küldtél a Háromkirályok napjára nagyon örültem. Köszönöm teljes szívemből!

Amikor olvastam ezeket a szavakat, akkor szemeim  örömkönnyeket hullattak.

Soha nem fogom elfelejteni a közös koncertjeinket. Hosszú életem legszebb élményei közé tartoznak.

A régi német barátság népdala állítólag ezt fejezi ki.

Szeretettel, hálával és barátsággal üdvözli a Concordia kórust és a nagyszerű karmestert is a nagyon idős Erdmuthe Müller, Weissenfelsből (01.03.2021)

Kollár Éva

Tisztelt Karnagy Úr, kedves István, kedves Énekesek!

Nagy örömet okoztatok ezzel a gazdag tartamú, szép kiállítású emlékkönyvvel!

Közelről ismerem a zenéért rajongó, igaz zeneszerető-amatőr kórusok életét, és nagyra becsülöm mindazt, amit létrehoztatok! Csodálatos, hogy mennyi élményt, hűséges és összetartó munkálkodást rejt ez a gyűjtemény, – ismerve azt a körülményt, hogy mindnyájunk muzsikus életét nehezíti harc  a magyarságunkért, a hagyományainkért, az anyanyelvünkért, a hitünkért.

  Köszönettel és tisztelettel gratulálok neked, karnagy Úr, és minden énekesednek, segítőtársaidnak, amint a hátteret nyújtó családoknak és támogató szervezeteknek is.

   Isten éltessen mindnyájatokat, és a további esztendőkre is  áldást, jó egészséget, sok boldogító zenélést kívánok, hiszen:

„….akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”/Babits M./

Szeretettel, a csaknem ötven éves Monteverdi Kórus énekeseinek nevében is,

Kollár Éva, alapító karnagy (2021.02.17)

Hoffmann-né Kemenes Vera

   Kedves István !

            ….

            Ma kaptam kézhez —a szomszédasszonyom vette át—-a 40 éves 

    jubileumi évkönyveteket.

         Rendkívül tartalmas és elegáns. Logikusan megszerkesztett szép kiadvány.

   Gratulálok !

        Bízom benne—ha elmúlik ez az őrület, mert el kell múljon—éneklünk 

  közösen egy nagyot, hálaadásképpen.

       Mi addig csöndben vagyunk és várjuk, hátha lassan javul a helyzet. 

   Kívánok Neked és a kórusnak jó egészséget, a zene meg nem szűnő szeretetét és kitartó várakozást !!! (2021.03.05)

Krasznai Gáspár

Kedves István! Nagyon szépen köszönöm a kedves ajándékot, megkaptam. Gratulálok az évkönyvhöz, nagyon igényesen szerkesztett munka, mely csodaszép eseményekben gazdag évtizedekről számol be. Hajrá, csak így tovább (amikor már lehet)! (2021.03.04)

Wolf Péterné Kovács Zsuzsanna

Kedves Pista!
Megkaptam az évkönyvet köszönöm szépen! Külön köszönöm, hogy édesapámról olyan meleg szívvel emlékeztetek meg! Csodálatosan gazdag 40 év van mögöttetek! Így összegyűjtve szembesülhettetek, hogy milyen sok gyönyörű helyszín és remek hangverseny van mögöttetek! Ma Virágvasárnap van, és szomorú vagyok, mert ilyenkor mindig énekeltünk a református templomban. Nehéz lesz újra építeni a kórust! Ez a bizonytalanság a legrosszabb! Mi jól vagyunk, oltásokon túl, csak gyerekeinkért és  unokáinkért aggódunk! Mégegyszer: nagyon gratulálok ezért a gazdag 40 évhez, és azért remélem, hogy lesz még közös koncertünk! Sok szeretettel üdvözöllek! Zsuzsa (Szentendre, 2021.március 29)